Hospicij Marija K. Kozulić

Veljača 2020.
Milosrđe u središtu promišljanja ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika


Svjetski dan bolesnika

„Milosrđe: sebedarje iz ljubavi“ bila je tema tribine kojom je 4. veljače u dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci započelo obilježavanje Svjetskog dana bolesnika. O temi koja bi trebala biti nužna motivacija svima koji o bolesnima i nemoćnima brinu, govorili su izv. prof. dr. sc. vlč. Nikola Vranješ; Snježana Juričić, pomoćnica ravnatelja KBC-a za sestrinstvo; s. Danijela Orbanić, ravnateljica Hospicija u Rijeci te s. Mirjam Jerković ravnateljica Doma za dementne osobe. Voditeljica programa bila je novinarka Irena Hrvatin, a u umjetničkom djelu sudjelovala je vokalna skupina KUD-a Zvir pod ravnanjem Davora Juretića.

„Pojam milosrđa za kršćane je neodvojiv od Božje ljubavi i Božje milosti. Milosrđe je konkretno očitovanje tih dviju stvarnosti“, rekao je u uvodnom predavanju dr. Vranješ. Podsjetio je da je pojam poznat već iz Starozavjetnih tekstova. „Milosrđe se tiče svakog ponaosob, ali i Crkve kao zajednice. Vjernici su pozvani iskazivati milosrđe prema bližnjemu, posebno prema bolesnima i nemoćnima“, rekao je Vranješ potkrepljujući svoje tvrdnje i porukama pape Franje.

Pomoćnica ravnatelja riječkog KBC-a za sestrinstvo, Snježana Juričić, govorila je o milosrđu kao temeljnom stavu kojega bi trebao imati svatko uključen u njegu i brigu za bolesne. „Medicinske sestre u svome poslu svakodnevno vrše duhovna i tjelesna djela milosrđa poznata u kršćanskoj tradiciji“, rekla je Juričić objasnivši kako sam nastanak zvanja sestrinstva ima korijene u kršćanstvu. „Milosrđe u našem zvanju znači darivanje ljubavi, dobrote i sebe. Medicinske sestre pozvane su biti oruđe Božjeg milosrđa i kanal Božje ljubavi“, zaključila je Juričić.

Ravnateljica riječkog Hospicija s. Daniela Orbanić predstavila je rad ove ustanove koja brine o onkološkim bolesnicima u posljednjem stadiju bolesti. Istaknula je kako je duhovnost važna osobina djelatnika jer samo se tako mogu dovoljno posvetiti umirućim osobama. „Bolesna osoba uvijek je u središtu pozornosti naših djelatnika. Medicinske sestre i tehničari stručno su osposobljeni za rad u hospiciju, u suradnji s KBC-om redovite su vizite liječnika, a brojni su i volonteri, dobrotvori i donatori koji pomažu rad hospicija“, podsjetila je s. Daniela. HZZO sufinancira 70% poslovanja Hospicija, a ostatak financijski podmiruju Riječka nadbiskupija te PGŽ, Grad Rijeka, neki gradovi i općine, sponzori i anonimni darivatelji. Od kada je započeo s radom 2013. god. u Hospicij je primljeno 1755 korisnika. Prosječno trajanja boravka korisnika je 17 dana.

Mnogo su manje brojke tek otvorenog Doma za osobe s demencijom, dijelom zato što je tek započeo s radom, ali i zato što se korisnici u njemu puno duže zadržavaju nego u hospiciju. Iako još ne radi punim kapacitetom, Dom će uskoro moći primiti stacionarno 18 osoba u srednjem i terminalnom stadiju bolesti, a nudi i dnevni boravak za 15 - 20 osoba u početnom stadiju bolesti i uslugu savjetovališta i senzorne terapije koja će biti na raspolaganju i onima koji nisu korisnici Doma. „S obzirom na oko 4000 osoba oboljelih od demencije u našoj županiji, objektivno ovaj Dom će pokriti tek maleni broj potrebitih. Nadam se da je to ipak dobar početak koji će pokrenuti lavinu promišljanja o tom problemu, a nakon toga i djela milosrđa“, rekla je ravnateljica s. Mirjam. Objasnila je i sve poteškoće s kojima se susreću osobe koje brinu za oboljele od demencije te istaknula da je to djelovanje pravi primjer milosrđa. „Logika milosrđa suprotna je logici zasluga i time se moramo voditi u svom radu“, rekla je s. Mirjam.

Na kraju tribine ravnatelj riječkog KBC-a dr. Davor Štimac predložio je i kako bi se u Rijeci moglo pomoći starijoj populaciji. Podsjetio je da riječki KBC planira preseljenje u novu zgradu na Sušaku čime bi se oslobodile stare zgrade u središtu grada. Na taj se način otvara mogućnost da se upravo one iskoriste za smještaj i njegu oboljeli starijih osoba. Riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić pozvao je sve ljude dobre volje da u godini kada se Rijeka diči titulom Europske prijestolnice kulture stvaraju i žive kulturu milosrđa, ljubavi i solidarnosti. U ime Odbora za organizaciju proslave Svjetskog dana bolesnika, u kojemu uz Riječku nadbiskupiju sudjeluju Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, Dom zdravlja PGŽ Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Medicinska škola u Rijeci, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, okupljenima se obratila dr. Asja Valković Mika. Na početku susreta prisjetila se svoje blagopokojne prethodnice prim. Blaženke Kozulić, koja je prije 27 godina bila prva koja je započela s organiziranjem događanja povodom Svjetskog dana bolesnika, a nadbiskup Devčić predvodio je molitvu za pokojnicu.

Svjetski dan bolesnika

Tribina je bila prva u nizu događanja vezanih uz obilježavanje ovoga dana posvećenog bolesnima i nemoćnima, ali i svima koji o njima brinu i koji će se susresti na euharistijskom slavlju kojeg će predvoditi nadbiskup Devčić 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske u istoimenoj kapucinskoj crkvi u Rijeci.

Danijel Delonga31. siječanj 2020.
Londonsko - riječki hospicijski mostovi


Međunarodni stručni skup

Medijski napisi povodom sedme godišnjice rada Hospicija i održanog stručnog skupa:

• laudato.hr: Sedma obljetnica prvog hrvatskog hospicija

• rijeka.hr: Održan stručni skup o palijativnoj zdravstvenoj skrbi

• novilist.hr: Riječki Hospicij u 7 godina primio 1.755 osoba

• torpedo.media: Riječki hospicij Marija Krucifiksa Kozulić obilježio sedmu godišnjicu rada


Međunarodni stručni skup

Dr. med. Caroline Quilty - Royal Trinity Hospice i ravnateljica riječkog Hospicija - s. Daniela Orbanić

Međunarodni stručni skup

Ravnateljica ispraća goste iz Ujedinjenog Kraljevstva


Siječanj 2020.
Međunarodni stručni skup


Međunarodni stručni skup

Dana 31.01.2020. god. u organizaciji Riječke nadbiskupije i riječkog Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” povodom 7. godišnjice rada i postojanja prvog hrvatskog hospicija održati će se Međunarodni stručni pod nazivom:

"UNIKATNOST BRITANSKE PALIJATIVNE SKRBI;
RIJEČKO - LONDONSKI HOSPICIJSKI MOSTOVI"

Sudjeluju gosti izlagači iz londonskog hospicija Royal Trinity Hospice. Više informacija o skupu i raspored izlaganja možete pročitati ovdje.Siječanj 2020.
Studenti Medicinskog fakulteta u Hospiciju


studenti Medicinskog fakulteta u Hospiciju

Studij medicine na engleskom jeziku u Rijeci, otvoren je akademske 2017./18. god. pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Program je prilagođen europskoj edukacijskoj mapi.

17. siječnja 2020. god., Hospicij su posjetile sve dosadašnje generacije studenata na engleskom jeziku. Radi se uglavnom o mladim Nijemcima koji vrijedno uče medicinu u Gradu koji teče i koji vrijedno uče naš lijepi ali njima težak croatian language. Suradnja s Medicinskim fakultetom se nastavlja, a na tragu je najave dekana Tomislava Rukavine da će već od sljedeće akademske godine poprimiti i konkretnu formu kroz izborni kolegij iz područja palijativne medicine.

Hospicij na taj način postaje ugovorni praktikum za učenje o palijativnoj medicini uz holistički pristup.

Mladi Nijemci pozvani su na Stručni skup 31. siječnja 2020. u organizaciji riječkog Hospicija kada imaju priliku poslušati predavanja o organizaciji palijativne skrbi u Velikoj Britaniji i radu najstarijeg londonskog Hospicija “Royal Trinity Hospice”.

Jasna Buketa