Hospicij Marija K. Kozulić

lipanj 2018.
Medalje zahvalnosti sv. Vida

Medalje zahvalnosti sv. Vida

 

Povodom Sv. Vida, medalju zahvalnosti koju dodjeljuje Riječka nadbiskupija, dobila je ove godine, naša volonterka-vanjska suradnica Jasna Buketa. Priznanje joj je uručio nadbiskup mons. Ivan Devčić. Medalje zahvalnosti sv. Vida dodjeljuju se zaslužnim vjernicima za njihov dragovoljni rad i svjedočenje vjere u djelatnostima kojima se bave.
Prenosim autobiografiju naše laureatkinje u cijelosti.

Daniela Orbanić,ravnateljica


prof. Jasna Buketa

Jasna Buketa - autobiografija

Rođena sam u Rijeci 25. siječnja 1963. god. Udana sam i majka sam dvoje odrasle djece. Osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje stječem u Rijeci, studij književnosti završavam 1987. god., kao zagrebačko- beogradski student, filozofsko- filoloških studija. Poslijediplomski studij pedagogije upisujem 1999. god. u Zagrebu.

Od svršetka studija, radim u srednjoškolskom sustavu: u trogodišnjim, četverogodišnjim strukovnim, umjetničkim i gimnazijskim programima za predmet Hrvatski jezik i književnost. Bila sam djelatnik Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci od njenog osnivanja gdje sam 17 godina obnašala funkciju voditelja dislocirane školske jedinice i predmetnog profesora. Radni, pedagoški vijek provodim spajajući humani odgoj i stvaralaštvo. U vrijeme Domovinskog rata na temu hrvatske kulturne baštine, animiram učenike u literarno-likovnom izričaju. Ured odnosa s javnošću Caritasa Riječke nadbiskupije, širio je ovu pisanu riječ i likovne radove po cijeloj Europi. Bio je to snažan doprinos riječkih srednjoškolaca razumijevanju ratnih 90-tih. Inače sam dugi niz godina, učenike likovnjake, angažirala glede dragovoljnog uređivanja i dekoriranja interijera - sve kroz pedagogiju slobodnog vremena.

Izdvajam zajednički odlazak s učenicima u OŠ Vojnić, u ratom razrušeni Vojnić, kad su srednjoškolci generacije 97./ 98. čiji sam razrednica bila, za jednu noć izradili zidnu dekoraciju - sjajan mural, u netom obnovljenom predvorju škole. Fokusiram i autorstvo humanitarnog projekta u Trgovačkoj i tekstilnoj školi u Rijeci. Bio je to jedan oblik pomoći za samopoć, organiziran kroz tečajeve krojenja i šivanja za udovice Domovinskog rata. Tečaj je dobio verifikaciju od strane resornog ministarstva, a dobio je i potporu stranih donatora. Jedna njemačka humanitarna organizacija, školu je nagradila didaktičkim materijalom, a udovice šivaćim mašinama. Bio je to program “kruh u ruke”.

U projekt sam uključila i riječki Caritas. Bila sam vanjski suradnik Narodnog učilišta u Rijeci, predavač na Višoj poslovnoj školi Start iz Zagreba, sve vrijeme baveći se dodatno spikersko-edukacijskim i novinarskim poslovima. Pri Učilištu radim u obrazovanju odraslih, programima prekvalifikacija, osposobljavanja, usavršavanja. Tečajeve Hrvatskog za strance predajem do dana današnjeg. Na taj sam program osobito ponosna jer kroz učenje jezika, predstavljam i vlastitu zemlju, a to je gotovo ambasadorska misija. Hrvatski za strane državljane predajem od 1993. god. Nakon punih i neprekidnih 30 godina rada u odgojno-obrazovnom procesu, odlazim u Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju čiji sam djelatnik u stalnom radnom odnosu i danas. Izdvajam svoje dragovoljni rad u Caritasu Riječke nadbiskupije. Volonterka sam od 1991. god. Radila sam kao novinar, izvjestitelj, bila sam suradnica i još sam uvijek, u nadbiskupijskom glasiIu Zvona, koordinirala sam humani odgoj u srednjim školama sa Caritasom, moderirala javne priredbe Caritasa; npr., Susret Caritasa RH ili Svjetski dan volontera i sl.

Od 1995. god. suradnica-volonterka sam Caritasovog doma za majku i dijete - Sv. Ana u Rijeci gdje djelujem na poslovima odnosa s javnostima, kao autorica pedagoških projekata, programa, moderiranja okruglih stolova na temu zlostavljanja, poslova pisane korespondencije, lekture, logografije, web stranica itd. Od 2014. god. vanjska sam suradnica - volonterka i prvog hrvatskog Hospicija Marija Krucifiksa Kozulić u Rijeci. Interesantno je da je moja volontersko-humanitarna aktivnost u Caritasu, u doba rata, bila upravo na mjestu današnjeg Hospicija. To je bila točka odakle se pomoć distribuirala širom domovine. Pomagalo se potrebitima onda, pomaže se i danas - umirućima. Caritasovu palijativnu ustanovu doživljam hramski, kao Dom počinka i o tom životu u smrti pišem vrlo predano. Sakupljeno književno blago u dubinama moje osobnosti, dobiva ovdje konkretne obrise u pisanoj riječi. Tako je i nastala knjiga Odlasci, izašla povodom 5 godina hospicijskog rada i djelovanja. Ovo je oblik suradnje u kojem sam se u potpunosti realizirala.

Ako je rezultat učenja djelovanje, čini mi se da sam pronašla cilj; pomagati onima koji odlaze, podržavati one koji ostaju. Kroz volonterstvo u Hospiciju duhovno rastem, razvijajući empatiju, iskrenost, suočenje sa samom sobom; uistinu vidim što je dobro i to činim.

Jasna Buketa, prof.
U Rijeci, 25.svibnja 2018.svibanj 2018.
Feštinsko kraljevstvo


Majski izlet hospicijskih djelatnika i suradnika, zbio se 5.05.2018. godine.
Ravnateljica je u svom poznatom organizacijsko - vozačkom elanu i vedrini, mali izletnički jedanaesterac odvezla u Feštinsko kraljevstvo, u srce Istre. Taj podzemni svijet kao iz bajke Ivane Brlić Mažuranić, očarao je izletnike spiljskim oblicima; “čarobnjakovim šeširom”, “kulom babilonskom”, “ šišmiševim krilima” prekrivenim korijenom vinove loze. Istinsko spiljsko blago i istinsko kraljevstvo ljepote.
Put se nastavlja do Pazina - pazinske crkve sv. Nikole. Dočekuje ih župnik vlč. Željko Zec, ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije. Ovdje duhovno osnaživanje završava ovozemaljskim.
Slijedi blagovanje istarskih specijaliteta s OPG-a Čiže. U ugodnom, idiličnom, seoskom ambijentu, nije nedostajalo smijeha i zabave. Od Feštinskog kraljevstva do Rijeke, pratilo je izletnike sunce, pjesma, dobro raspoloženje i istinski humor volonterke - veteranke Mire Ajdinović.

Jasna Buketa

Feštinsko kraljevstvo12. veljače 2018.
Reakcije na knjigu "Odlasci"


Peta godišnjica Hospicija

Peta godišnjica Hospicija26. siječanj 2018.
Promocija knjige "Odlasci"


Predstavljanje publikacije o petogodišnjem radu riječkog Hospicija.

Peta godišnjica Hospicija

Peta godišnjica HospicijaSiječanj 2018.
Peta godišnjica Hospicija


Predstavljanje publikacije o petogodišnjem radu riječkog Hospicija održati će se u petak, 26. siječnja u 19:30 sati u dvorani zgrade Euroherca, Riva 8.

Peta godišnjica Hospicija

Urednica knjige: Jasna Buketa
Suradnici: s.Daniela Orbanić, mons. dr. Ivan Devčić, Svjetlana Stanišić S., Zvonimir Valeđić, Ivan Primorac, Petar Miletić
Tehnički i grafički urednik: Ivica Dražić